Hitte-Training Leidt Patrick Ehrenthaler naar
Overwinning bij Grossglockner 57km
Onderstaand blog is geschreven door Patrick Ehrenthaler na zijn overwinning op de Grossglockner 57km Ultra-Trail op 27 juli 2024.
In 2021 begon ik met trailrunning en sindsdien heb ik me toegelegd op gestructureerde training met als doel constant te verbeteren. Aan het begin van het nieuwe seizoen wilde ik iets nieuws proberen en stuitte ik tijdens mijn research op hitte-training, wat wordt gezien als de hoogtetraining. Omdat ik beperkte tijd en mogelijkheden heb qua locatie, dacht ik dat dit een goede manier zou zijn om mijn lichaam een nieuwe prikkel te geven en mijn prestaties te verbeteren.
Voor mijn overwinning in de 57K op de Grossglockner voerde ik een gestructureerd hitte-trainingsprogramma uit, bracht mijn hittetolerantie naar een hoogtepunt en hield deze goed vast door middel van specifieke trainingssessies tot aan de wedstrijd. Op de racedag was het boven de 30°C, dus ik kon de hitte trainingen goed toepassen.
De Training
Aan het begin van mijn hitte-training voltooide ik een puur hitteblok, wat inhield dat ik ongeveer 11 hitte-trainingssessies verspreid over twee weken afwerkte, elk met een duur van 75 tot 90 minuten. Deze sessies vonden allemaal binnen plaats op de hometrainer. De opbouw was meestal hetzelfde: een warming-up van ongeveer 15-20 minuten, gevolgd door 50-80 minuten hitte-training. Vooral in het begin vond ik de sessies erg zwaar en vooral erg heet.
Na mijn eerste blok had ik al een goede hittetolerantie opgebouwd, die ik vervolgens goed heb onderhouden met 1-3 sessies per week tot aan de week van de race. Omdat de temperaturen inmiddels waren opgelopen tot 30°C, trainde ik niet langer alleen binnen. Zo trok ik bijvoorbeeld direct na een intervaltraining meerdere lagen kleding aan en liep nog eens 50-60 minuten. Door de zware training steeg mijn kerntemperatuur tot boven de 38,5°C, en ik kon deze temperatuur zonder problemen handhaven tijdens een ontspannen lange duurloop.
Racedag
De dag voor de race had ik een optimale hittetolerantie (95%), wat me zeker voordelen opleverde tijdens de wedstrijd. Bij de start moesten we een klim van 1300 meter overwinnen. Zoals uit mijn gegevens blijkt, stegen zowel mijn hartslag als mijn kerntemperatuur aanzienlijk. Vanaf kilometer 19 haalde wist ik de nummer 2 in te halen en kon ik zelfs mijn voorsprong vergroten. Toen we bij kilometer 38 aankwamen, stond ons een vlakke sectie van ongeveer 12 km te wachten, die grotendeels in de brandende zon lag zonder veel schaduw.Desondanks maakte ik gebruik van elke koeientrog en elke beek om mijn temperatuur iets te laten zakken. Bij kilometer 39 lag ik 6 minuten en 10 seconden achter. Toen ik de volgende verzorgingspost bereikte bij kilometer 50, had ik niet alleen de loper op de eerste plaats ingehaald, maar ook een voorsprong van meer dan een minuut opgebouwd. Vooral bij de laatste klim werden de deelnemers blootgesteld aan extreme hitte, wat bij de meesten leidde tot een serieuze terugval in prestaties. Ook mijn verticale snelheid nam af, maar ik slaagde erin mijn prestaties relatief goed te behouden en liep uiteindelijk met een voorsprong van 8 minuten over de finish. De hitte-training gaf me een groot voordeel ten opzichte van mijn tegenstanders en droeg in belangrijke mate bij aan mijn overwinning op de Grossglockner K57.